Bedrijven » Familiebedrijven » Brandkastenfabriek N.A. van den Hoven & Zn

Brandkastenfabriek N.A. van den Hoven & Zn

Er zijn verhalen die je niet kunt verzinnen. Ze gaan de grootste fantasie te boven. Zo´n verhaal is dat over de Brandkastenfabriek N.A. van den Hoven en Zn BV in Barendrecht. Grondlegger Nijs Anné van den Hoven, in 2003 op 81-jarige leeftijd overleden, speelt er de hoofdrol in. 

De oprichter

Nijs Anné van den Hoven werd in Kinderdijk geboren in een hervormd gezin. Hij verhuisde kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw naar Barendrecht. Zijn broer Cor had aan de Gebroken Meeldijk een bescheiden fabriek voor sproeimachines. Nijs Anné ging daar werken als boekhouder.

Nijs Anné van den Hoven en zijn jonge vrouw (óók geboren in de Alblasserwaard) waren spoedig ingeburgerd in Barendrecht. Ze sloten zich aan bij de Christelijk-Gereformeerde Kerk. Nijs Anné werd na verloop van enige tijd ouderling (lid van het kerkbestuur).

Het begin: een oude kluis

Het verhaal van de brandkastenfabriek begint in de kerk.

Op een vergadering van de kerkenraad in 1955 stond de vervanging van de kluis op de agenda. Er moest een grotere komen om de collectegelden en documenten veilig te kunnen opbergen.

Maar wat moest er met de oude kluis gebeuren? De ouderlingen mochten er een bod op doen.
Ouderlingen die de kluis wilden overnemen, boden er 100 gulden (zo’n 45 euro) voor - een rond bedrag. Nijs Anné van den Hoven had die biedingen kennelijk verwacht. Hij had 105 gulden voor de kluis over en werd de nieuwe eigenaar.

Twee jaar later, in april 1957, wist Nijs Anné de oude kluis te verkopen voor 275 gulden. Daarmee begint de geschiedenis van Brandkastenfabriek N.A. van den Hoven.

Van kippenhok naar fabriek

Nijs Anné van den Hoven begon met de handel in nieuwe en gebruikte brandkasten.

Voor de brandkasten moest een showroom worden ingericht. De nieuwbakken ondernemer wilde mensen ten slotte laten zien wat hij voor hen in de aanbieding had. Zijn keus viel op een groot kippenhok in de Dorpsstraat, ongeveer op de plek waar nu de Maranathakerk staat. Kortom, de kippen eruit, brandkasten erin. De presentatie van zijn handelswaar had niet eenvoudiger gekund.

In 1959 begon het bedrijf op kleine schaal, met de fabricage van deuren voor brandkasten en kluizen. Behalve showroom was het voormalige kippenhok nu ook een fabrieksruimte geworden.

Twaalf jaar was het ´kippenhok´ de basis van de brandkastenfabriek. In 1968 verhuisde het bedrijf naar een nieuw gebouwd pand aan de Ziedewij. Dat was een welverdiende kroon op de activiteiten van de oprichter. Productie, showroom, magazijn en administratie onder één dak.

De fabriek was volwassen geworden, niet in het minst door een eigen ontwerpafdeling. Het toch al brede aanbod van brandkasten kon (en kan) desgewenst worden uitgebreid met op maat gemaakte producten.

Het waren jaren van grote bloei. Tien jaar na de opening van het gebouw op het bedrijfsterrein Ziedewij volgde de eerste uitbreiding en in 1989 werd schuin aan de overkant van de straat een nieuwe fabriek opgetrokken.

De huidige directeur van de brandkastenfabriek is Arie van den Hoven (61), één van de zonen van de oprichter. Het was, vertelt hij, in de familie eigenlijk een uitgemaakte zaak dat hij op termijn de plaats van zijn vader zou innemen. Dat gebeurde in 1992. De toen 70-jarige Nijs Anné van den Hoven gaf in vol vertrouwen de leiding in handen van zoon Arie.

In 1970 was hij als bedrijfsleider de familiezaak binnengestapt. Het bedrijf deed in die jaren goede zaken. De fabriek bouwde duizenden brandkasten per jaar. Allemaal voldeden ze aan strenge Europese normen.

De vette jaren bleken echter niet eindeloos. De wereldwijde concurrentie werd sterker. Landen met lage lonen produceerden goedkopere brandkasten en veroverden daarmee een groeiende positie op de markt.

Vader en zoon Van den Hoven onderzochten of ze ook brandkasten konden bouwen in het Verre Oosten. Wel met behoud van de fabriek in Barendrecht. Door een wonderlijk toeval werd er inderdaad een fabriek geopend in Vietnam.

Vietnam

Na de beëindiging van de oorlog in Vietnam (1977) ontvluchtten duizenden inwoners het land uit vrees voor het communistische bewind. Velen deden dat op wankele bootjes. Zij zijn de historie ingegaan als ´bootvluchtelingen´. De meesten werden opgepikt door passerende vrachtschepen en afgezet in landen waar zij als asielzoekers welkom waren.

Ook in ons land werden veel Vietnamezen opgevangen. Op zoek naar werk solliciteerde één van hen bij de brandkastenfabriek in Barendrecht naar een baan.
De Vietnamees was na de vlucht uit zijn geboorteland door een Nederlandse zeesleper aan boord gehesen.

Bij zijn sollicitatie maakte hij een goede indruk. Hij werd als spuiter-schilder aangenomen. Weldra bleek dat de directie met hem een goede medewerker had aangetrokken. De tot Nederlander genaturaliseerde Vietnamees Cuong Dang had veel in zijn mars.

Toen hij in 2000 had besloten om zijn in Vietnam achtergebleven familie te bezoeken, kreeg hij van directeur Arie van den Hoven het verzoek mee om eens uit te kijken naar de mogelijkheid om daar een fabriek op te zetten.

Terug in Barendrecht bleek dat de Vietnamese werknemer het verzoek van zijn directeur heel serieus had genomen. Zijn verkenningstocht had een schat aan informatie opgeleverd. Directeur Arie van den Hoven besloot daarop aan het begin van de nieuwe eeuw om in Ho Chi Min Stad (voorheen Saigon) een fabriek te bouwen.

In 2002 begonnen de werkzaamheden en een jaar later kwam binnen de witte muren van VDH Safes Saigon de fabricage van brandkasten op gang. Directeur Arie van den Hoven hoefde zich weinig zorgen te maken over het project. De dagelijkse leiding van de Vietnamese vestiging was bij de voormalige schilder-spuiter in vakkundige handen.

De fabriek in Ho Chi Minh Stad telt thans ongeveer zeventig werknemers, ruim drie keer zoveel als het bedrijf in Barendrecht (22 medewerkers). De productie van brandkasten is eveneens vele malen groter: ten minste zo’n drie - tot vierduizend per jaar, bestemd voor onder meer de Aziatische, Europese en Amerikaanse markt.

In het magazijn aan de Ziedewij staan in Vietnam gefabriceerde brandkasten hoog opgestapeld, wachtend op transport naar afnemers in ons land en elders. Met een eigen ontwerpafdeling is de Vietnamese vestiging een gelijkwaardig zusterbedrijf van de Barendrechtse fabriek.

Cuong Dang, de voormalige schilder-spuiter, is mede-eigenaar van de Vietnamese vestiging.

bron

Dit verhaal is gebaseerd op een artikel van Wim de Regt en Roelof Roomer in het Contactblad van de Historische Vereniging Barendrecht, nummer 1, 2014