Barendrechters maken zich zorgen

De bezorgdheid van bewoners werd voor het eerst duidelijk, toen de NAM en de Shell in april een bijeenkomst voor bewoners hielden, in Waterpoort.

Verschillende bezoekers hadden zich grondig voorbereid. Ze waren het er niet mee eens, dat CO2 werd voorgesteld als ongevaarlijk. “Ik begrijp dat u het helemaal niet giftig vindt, maar in grote concentraties is het wel gevaarlijk en daar zijn wij bang voor”, stelde een dame. “Wat denkt Shell hier mee op te schieten? Het gaat allemaal om de winst”, vulde een ander aan.

De bezorgde burgers kregen steun van CDA-fractievoorzitter Corrie Righolt. Zij vertelde dat ze al twee maanden tevergeefs vroeg om onderzoeksrapporten over het project.

‘Burgers uiten zorgen rond CO2-opslag’, Maasstad, 23 april 2008

‘Zorgen blijven over opslag CO2’, De Schakel, 24 april 2008

Op maandag 2 juni 2008 nam de gemeenteraad met algemene stemmen een motie aan over de CO2-opslag. De gemeenteraad wil in deze zaak samen met burgemeester en wethouders opkomen voor de belangen van de Barendrechters. De gemeenteraad wilde ook op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen in deze zaak. Pas als alle risico’s bekend waren, wilde de gemeenteraad een oordeel geven over de zaak.

‘Raad en college eensgezind over CO2’, De Schakel, 5 juni 2008

De onrust in Barendrecht bereikte minister Cramer (Milieu, PvdA). “Het zou zonde zijn als zo’n proef niet doorgaat door alle maatschappelijke commotie. Ik heb daar grote zorgen over”, aldus de minister.

‘Minister Cramer twijfelt over CO2-projecten in Barendrecht’, De Schakel, 19 juni 2008

In Barendrecht was steeds meer ongerustheid over het CO2-plan. De gemeente Rotterdam was er echter blij mee. Het paste bij het ‘Rotterdam Climate Initiative’, een plan om de uitstoot van CO2 te verminderen. De opslag van CO2 onder Barendrecht paste in dat plan, waarvoor 400 miljoen euro nodig was. Oud-premier Ruud Lubbers zette zich in voor het Rotterdamse plan.

‘Vier projecten CO2-opslag in Rotterdam’, NRC, 4 juli 2008

‘Zonder CO2-opslag kunnen we het schudden’, NRC, 4 juli 2008

In diezelfde maand juli bezocht een groep politici van het CDA de gemeente Barendrecht. Het waren leden van de Eerste Kamer, Tweede Kamer en Provinciale Staten. Ze spraken onder meer met burgemeester Jan van Belzen en wethouder Simon Zuurbier.

De CDA-politici verzekerden dat het plan alleen mocht doorgaan, als duidelijk zou blijken dat het veilig was.

‘CO2: alleen als het veilig kan’, Het Zuiden, 23 juli 2008

Burgemeester Van Belzen en wethouder Zuurbier spraken maandag 27 oktober 2008 met minister Cramer (Milieu) over de zaak. Ze legden uit dat er in Barendrecht veel bezorgdheid was over de veiligheid van het project. Ook stelden ze dat Barendrecht al belast was met veel grote projecten, zoals de Betuweroute en Carnisselande. Pas als alle vragen van het ‘toetsingskader’ (zie verderop) waren beantwoord, zou Barendrecht een standpunt innemen, zo stelden Van Belzen en Zuurbier.

‘Barendrecht praat met minister Cramer over CO2 opslag’, in De Schakel, 30 oktober 2008

Begin december 2008 besloot minister Cramer om Shell subsidie te geven om verder te gaan met het project voor CO2-opslag in Barendrecht. Daarmee stond nog niet vast of het project ook uitgevoerd zou worden.

‘CO2 komt dichterbij’, in Het Zuiden, 3 december 2008

De gemeenteraad ging maandag 15 december 2008 akkoord met het ‘toetsingskader’. Dat was een lijst van eisen waar het CO2-project aan moest voldoen.

PvdA en GroenLinks waarschuwden voor een nieuwe wet: het Rijks Inpassings Plan. Die wet kon gemeenten dwingen om mee te werken aan grote plannen van het Rijk.

‘Minister kan CO2-proef gewoon doordrukken’, in Het Zuiden, 17 december 2008

Op woensdag 18 februari 2009 hield de gemeente een informatieavond over CO2 voor de inwoners van Barendrecht. Deze werd gehouden in theater Het Kruispunt.

“Het is gebleken dat veel mensen niet (goed) weten wat CO2 precies is en wat de eigenschappen ervan zijn. Aangezien Shell CO2 wil opslaan in onze gemeente is het aan ons als gemeente om de kennis van onze inwoners (verder) op peil te krijgen over dit onderwerp”, legde wethouder Simon Zuurbier uit. Bij de avond werden ook het Rijk, de provincie en Shell betrokken.

Inwoners konden een gratis toegangskaart voor de bijeenkomst aanvragen. De avond in Het Kruispunt werd bezocht door duizend bezorgde mensen. De grote zaal van het theater was tweemaal ‘uitverkocht’. Het programma met sprekers werd dan ook tweemaal uitgevoerd. Wethouder Zuurbier vertelde de bezoekers dat de gemeente hun bezorgdheid serieus nam. Vertegenwoordigers van het Rijk en Shell vertelden dat de ondergrondse opslag geen kwaad zou kunnen.

Voor de deur van Het Kruispunt stond boer Rob van Egmond met drie geiten. Hij vergeleek het CO2 met het landbouwgif DDT. “Van dat middel zeiden ze 42 jaar geleden ook ‘Het kan geen kwaad’. Ik heb er jaren mee gespoten en mijn longen zijn nu helemaal kapot.”

‘CO2-informatieavond op woensdag 18 februari’, in De Schakel, 5 februari 2009

‘Aangepast programma bij CO2-informatieavond op 18 februari, in De Schakel, 12 februari 2009

Arco van der Lee: ‘Mevrouw Cramer, liever niet’, in Het Zuiden, 25 februari 2009

De commissie Ruimte van de Barendrechtse gemeenteraad vergaderde maandag 9 maart 2009 over het CO2-plan. Er moest een reactie komen over de procedure voor het milieu-effectrapport. Dat rapport moest aangeven welke gevolgen de ondergrondse opslag van CO2 voor het milieu in Barendrecht zou hebben.

In verband met de grote belangstelling, vond de vergadering plaats in de grote zaal van Het Kruispunt. Er kwamen 120 mensen op af. Normaal zijn er bijna geen bezoekers bij een vergadering van een raadscommissie.

Enkele bewoners mochten inspreken. Daarvan trok vooral Klaas Brantjes de aandacht. Samen met zijn echtgenote had hij een zuurstofmasker en persluchtapparatuur bij zich. Daarmee waarschuwde hij dat Barendrechters zullen stikken als CO2 uit de opslagplaats ontsnapt. Hij haalde hier veel kranten mee. Maar Brantjes had dan ook ervaring als actievoerder tegen de Betuweroute.

‘CO2: nog geen gelopen race’, in De Schakel, 12 maart 2009

De Barendrechtse schrijver John Brosens sloot zich in maart 2009 aan bij het verzet tegen de CO2-opslag. Zijn eigen huis in de wijk Buitenoord lag dichtbij één van de twee lege gasvelden die met CO2 gevuld zouden worden. Brosens schrijft thrillers (spannende boeken). Hij besloot de CO2-opslag te gebruiken voor een verhaal. Het verscheen vanaf 23 maart 2009 in afleveringen op de website van de schrijver.

Arco van der Lee: ‘Thriller over CO2’, in Het Zuiden, 23 maart 2009

Op zaterdag 21 maart hield GroenLinks in Carnisselande een demonstratie tegen de CO2-opslag. Er liepen driehonderd mensen mee.

‘Minister, stop milieuprocedure voor CO2’, in De Schakel, 26 maart 2009

Het ministerie van VROM (Milieu) opende in april 2009 een informatiecentrum over het project in winkelcentrum Carnisse Veste. Hier konden mensen terecht met vragen over het project.

‘Wij willen niet bekeren’, in Maasstad, 8 april 2009

Het Barendrechtse college vroeg minister Cramer in april 2009 om het CO2-project te staken. Er zou geen draagvlak voor zijn onder de Barendrechtse bevolking. De minister ging daar niet op in. Wel stelde ze haar definitieve besluit enkele maanden uit.

‘Ontknoping CO2-thriller’, in Het Zuiden, 29 april 2009

‘Cramer, breek CO2-project af’, in De Echo, 22 april 2009

Burgemeester en wethouders zeiden in mei 2009 definitief ‘nee’ tegen het CO2-plan. Een aantal bezwaren was door onderzoek weggenomen. Maar er bleven nog te veel onoverkomelijke bezwaren over. “Ze komen er samengevat op neer dat er voor wat betreft de eeuwigdurende opslag wel degelijk sprake is van een experiment en bij een proef kunnen zaken fout lopen”, legde wethouder Zuurbier uit.

‘College zegt nee tegen CO2’ , in De Schakel, 28 mei 2009

Simon Zuurbier: ‘Nee’, in De Schakel, 28 mei 2009