De brug (1)

Vooral in de Hoeksche Waard waren veel mensen niet meer tevreden met het veer naar Barendrecht en de andere veren in de omgeving. Onder leiding van de Numansdorpse hoofdonderwijzer P.M.H. Welker werden vanaf 1878 plannen gemaakt voor een spoorlijn die de Hoeksche Waard moest verbinden met de spoorlijn bij Barendrecht. Over de Oude Maas zou daarvoor een brug moeten worden gebouwd.

De brug moest gebouwd worden ‘in den verlenging van den Barendrechtsenweg of wel op een ander nabij gelegen punt geschikt’. De kosten van de brug werden geschat op 1 miljoen gulden.

Het lukte niet om in de Hoeksche Waard voldoende geld bijeen te brengen voor een brug. In 1885 besloot de provincie Zuid-Holland de bouw voor haar rekening te nemen. Er moest een brug komen die breed genoeg was voor een stoomtram. Een spoorlijn tussen Barendrecht en de Hoeksche Waard was te duur, maar misschien zou er ooit een goedkopere stoomtram kunnen gaan rijden. Maar daarvoor was voorlopig nog geen geld.

In oktober 1885 begon het bedrijf G.A. van Hattem uit Sliedrecht met de aanleg van de toegangswegen en de bouw van de pijlers. Daarbij werd een stoomheimachine gebruikt. “Het eigenaardige geklop van de stoomhei hoort men reeds van verre”, stond in de pers te lezen.

Voor de arbeiders waren bij de bouwplaats rieten keten neergezet. De opzichters en de bazen sliepen in houten keten. Verschil moest er zijn.

Bij het Alblasserdamse bedrijf Kloos en Zn. werden de metalen overspanningen van de brug besteld.  Een deel van de brug kon worden gedraaid, zodat ook hoge schepen de nieuwe brug konden passeren. Handig, want er voeren veel zeilschepen met hoge masten over de rivier.

Aan de Barendrechtse kant van de brug werd een huis gebouwd voor de brugwachter en zijn twee knechts. Het huis staat er nog steeds.

Een brug van ijzer staal en hout

Om de brug te bouwen waren de volgende materialen nodig:

Plaatijzer 860.000 kilo
Balkijzer 110.000 kilo
Smeedijzer 39.000 kilo
Gegalvaniseerd gesmeed ijzer 3.000 kilo
Gegoten ijzer 15.500 kilo
Geribd ijzer 700 kilo
Gehamerd staal 10.400 kilo
Metaal 230 kilo
Eikenhout 260 kilo
Dennenhout 86 kilo

 

Brug over de Oude Maas

Luisteren: De historie van de Barendrechtse Brug

In het radioprogramma Middag aan de Maas van RTV Rijnmond, uitgezonden op 5 november 2014, vertelt Arco van der Lee over de geschiedenis van de Barendrechtse Brug.

Uitzending Radio Rijnmond 5 november 2014

bron

Peter Pot ‘De Barendrechtse Brug’, ’s-Gravendeel 1988, p.38;
Filmfragment: collectie Historische Vereniging Barendrecht. Toestemming RTM Museum Ouddorp.