Het bestuur tussen het herstel van de dijken en de Franse tijd
Een akte uit 1640. ‘Ick Abraham van Beeveren Heere van Oost ende West Barendrecht doen te weten alsoo het schoutampt van Oost Barendrecht dort overlijden van Adriaen Adriaensz Outraat...’ Ambachtsheer Abraham van Be(e)veren benoemt in deze akte Bastiaen Adrijaensz Outraet tot schout, als opvolger van zijn overleden vader. Of trouwens ‘Abraham van Beveren’ of ‘Abraham van Beeveren’ de juiste schrijfwijze was, maakte destijds niemand wat uit. Men schreef zoals men dacht dat het goed was. Een officiële spelling was er in 1640 nog niet. (Foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht, naar een origineel, Heerlijkheidsarchief Barendrecht, inv. No. 120, N.A.)
|
Na het afzetten van Philips II als graaf van Holland in 1581, werden de Staten van Holland en West-Friesland het hoogste gezag. Hier een leenbrief van de heerlijkheid West-Barendrecht uit 1642. De aanhef luidt: ‘De Ridderschap, Edelen ende Steden van Hollt (= Holland), ende Westvrieslandt...’ Een logische aanhef, want in de Staten van Holland en West-Friesland zaten afgevaardigden van de ridders, de edelen en de steden. (Foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht, naar een origineel, Heerlijkheidsarchief Barendrecht, inv.nr. 138, NA.)
|
Zegels van de Staten van Holland op een leenbrief uit 1698 van de heerlijkheid West-Barendrecht. De leenbrief is gericht aan Cornelis de Roovere en gedateerd 23 februari 1698. Op de zegels staat het bedrag dat de nieuwe ambachtsheer moest betalen. Een soort belasting dus. Zonder het betalen van de zegels kon Cornelis de Roovere zijn heerlijkheid niet in leen krijgen. (Foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht, naar een origineel, Heerlijkheidsarchief Barendrecht, inv. Nr. 142, NA)
|
Na verloop van tijd werden de aktes gedrukt, zoals deze van 3 januari 1765. Het is een ‘octrooi’ van de Staten van Holland voor Jan van Leyden, heer van West-Barendrecht en Carnisse om over zijn leengoed te mogen beschikken. Een octrooi was een machtiging, waarbij de regering (in dit geval de Staten) een stukje van hun macht afstonden. (Foto: collectie Historische Vereniging Barendrecht, naar een origineel, Heerlijkheidsarchief Barendrecht, inv. Nr. 151, N.A.)
|