Bestuur » Het gemeentehuis aan het Binnenhof » De burgemeesters uit deze periode

De burgemeesters uit deze periode

Sinds de opening van het gemeentehuis aan het Binnenhof (tijdens de periode van burgemeester Douma) heeft Barendrecht vier burgemeesters gehad. Ze zagen het aantal inwoners flink groeien.

Van een tuindersdorp werd Barendrecht een moderne voorstad van Rotterdam. Het gemeentehuis aan het Binnenhof werd al snel te klein en moest een paar keer worden uitgebreid. Ook werden er nieuwe snelwegen en spoorlijnen aangelegd.

De Barendrechters kregen in hun dorp voorzieningen die ze voordien niet kenden. Moderne winkelcentra, een theater, verschillende middelbare scholen en parken.

Veel boeren en tuinders moesten hun grond verkopen, omdat er nieuwe wijken werden gebouwd.

Niet alleen Barendrecht veranderde, er kwamen ook veel nieuwe Barendrechters wonen. Veel mensen uit Rotterdam, met hun eigen gebruiken en opvattingen, verhuisden naar Barendrecht. Dat was soms wennen aan elkaar. 

De bestuurders van het dorp kregen te maken met inwoners die voor zichzelf wisten op te komen als er onheil dreigde. Zo maakten bewonersgroepen (samen met het gemeentebestuur) met succes bezwaar tegen plannen voor nieuwe spoorlijnen en tegen het plan voor de ondergrondse opslag van CO2.