Het gemeentehuis aan het Binnenhof (2)
Barendrecht werd veel groter dan de bouwers van het gemeentehuis hadden verwacht. Het gemeentehuis aan het Binnenhof werd daarom nog tweemaal uitgebreid.
In 1969 hield het gemeentebestuur rekening met een groei van Barendrecht tot 25.000 inwoners. De gemeente zou dan geen 22 ambtenaren nodig hebben, maar 107. Daarom werd onderzocht of er een verdieping op het gemeentehuis gebouwd kon worden. Dat bleek niet mogelijk.
In plaats van een extra verdieping, werd in 1976 besloten om een vijf verdiepingen hoge kantoortoren te bouwen. Dat was hard nodig, want intussen moest een deel van de ambtenaren werken in een oude kleuterschool aan de Rijnstraat. Pas op 25 augustus 1986 nam de gemeenteraad met algemene stemmen het besluit om acht miljoen gulden (ruim drie en een half miljoen euro) uit te trekken voor de uitbreiding. Het ontwerp was van F.J.C. van der Vegt en A. van Iperen en R.J.B.Dekker Architecten te Delft.
De eerste paal werd geslagen op 9 juli 1987. Op 1 september 1989 opende S. Patijn, de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, het vernieuwde gemeentehuis.
Al enkele jaren na de opening van het vergrote gemeentehuis, bleek dat Barendrecht nog meer inwoners zou krijgen. De bouw van Carnisselande beloofde voor een groei naar meer dan 40.000 inwoners te zorgen. Tijd voor een nieuwe uitbreiding van het gemeentehuis.
Tegen de uitbreiding van het gemeentehuis werd twee jaar lang geprotesteerd door een aantal omwonenden. Zij zagen vlak voor hun deur een kantoortoren komen. Het protest had geen resultaat. “Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd. Het is de arrogantie van de macht. Wat de gemeente zelf wil, gebeurt gewoon”, aldus bewoonster Yvonne Don van de Rijnstraat.
Burgemeester M.Th. van de Wouw sloeg op 10 december 1999 de eerste paal voor de tweede uitbreiding van het gemeentehuis. Aan de voorkant werd een opvallende groene uitbouw gemaakt voor de raadzaal en de kamers van burgemeester en wethouders. Tussen het gemeentehuis en het postkantoor kwam in verschillende vleugels extra kantoorruimte.
Burgemeester Van de Wouw opende het opnieuw vernieuwde gemeentehuis op 6 september 2003. In het gebouw was voortaan plaats voor 325 ambtenaren. Bij de opening werd de burgemeester geholpen door de 3-jarige Edwin Kraaijeveld, de 7-jarige Dennis de Keijser en de 9-jarige Chantal de Kool, die een kleurwedstrijd van de gemeente hadden gewonnen.
In okober 1993 besluit de gemeenteraad om het gemeentehuis te verkopen. Dit opvallende besluit is een truc om geld te besparen.
De gemeenteraad moet 1,7 miljoen gulden (zo’n 0,75 miljoen euro) bezuinigen. Eén van de maatregelen is de verkoop van het gemeentehuis aan een stichting. Die stichting wordt opgericht door de gemeente zelf.
De stichting (de gemeente zelf dus) verhuurt vervolgens het gemeentehuis aan de gemeente. Jaarlijks levert dat 50.000 gulden (22.727 euro) voordeel op, omdat er nu geen BTW betaald hoeft te worden over het gemeentehuis.
De gemeente voert het besluit met spoed uit, omdat de overheid in Den Haag al werkt aan een maatregel om deze BTW-truc onmogelijk te maken.
‘Burger dit is uw huis’, brochure van de gemeente Barendrecht, augustus 2003, p. 10, 11;
C.J.A. Volgering; ‘Het gemeentehuis, ruim honderd jaar uw huis’, in het boekje ‘Welkom in uw nieuwe huis’, uitgegeven bij de opening van het vernieuwde gemeentehuis op 1 september 1989, p. 17;
‘Burgemeester slaat eerste paal voor uitbreiding gemeentehuis’, Het Zuiden, 16 december 1999;
‘Gemeentehuis feestelijk geopend’, De Schakel, 11 september 2003;
C.J.A. Volgering: ‘Ruim 100 jaar een huis van de gemeente’, stencil van de gemeente Barendrecht, Barendrecht 1989, p. 8, 11;
Verslag van de raadsvergadering van 2 oktober 1959, in De Schakel, Barendrecht 10 oktober 1959;
Petra Blonk: ‘We staan gewoon machteloos’, in Rotterdams Dagblad, Rotterdam 8 oktober 1998;
C.J.A. Volgering: ‘Ruim 100 jaar een huis van de gemeente’, stencil van de gemeente Barendrecht, Barendrecht 1989, p. 7, 8;
Arco van der Lee: ‘Gemeente Barendrecht verkoopt gemeentehuis’, Het Zuiden 28 oktober 1993