De Barendrechtseweg
De Barendrechtseweg was vanaf de opening van de Barendrechtsebrug (1888) tot de opening van de Heinenoordtunnel (1969) een belangrijke doorgaande weg. De 1e Barendrechtseweg heette tot 1941 de Oostweg. De meeste mensen hadden het echter over de Puinweg. Voor de opening van de Barendrechtsebrug werd de 3e Barendrechtseweg ook wel de Veerweg genoemd, omdat het de weg was naar het Barendrechtse veer.
De kruising van de Barendrechtseweg met de Dorpsstraat was vroeger het enige echte kruispunt van het dorp. Als iemand sprak over ‘het kruispunt’, dan wist iedereen in Barendrecht waar dat was. Ook toen het dorp werd uitgebreid, bleven ‘echte’ Barendrechters de naam ‘het kruispunt’ gebruiken. Tegenwoordig leeft de naam voort in de naam van het theater.
De spoorwegovergang in de 1e Barendrechtseweg is in 2004 vervangen door een viaduct over de Verlegde Havenspoorlijn (onderdeel van de Betuweroute). In verband met de aanleg van nieuwe spoorlijnen zijn rond deze tijd ook vrijwel alle woningen langs de 1e Barendrechtseweg ten noorden van de A15 gesloopt.
Arie Verhoeven: ‘Dit boek past in ieders straatje’, Barendrecht 2005, p. 13;
Over de vroegere benaming van de Barendrechtseweg heerst verwarring. Volgens een kaart uit 1948, die in het bezit is van de Historische Vereniging Barendrecht, werd de weg toen nog Oostweg genoemd. Peter Pot citeert in zijn boek over de Barendrechtse Brug – p. 19 - een voorstel van Provinciale Staten uit 1883, waarin sprake is van ‘den Barendrechtsenweg’.