Verbindingen » Wegen en snelwegen » De Dordtsestraatweg

De Dordtsestraatweg

Het reizen van Rotterdam naar Dordrecht en Antwerpen werd een stuk gemakkelijker, door de aanleg van een straatweg over het eiland IJsselmonde. Het grootste deel van deze weg bestaat nog steeds.
In Rotterdam en Barendrecht heet deze weg de Dordtsestraatweg. In Rijsoord heeft de weg de naam Rijksstraatweg.

Tijdens het bestuur van de Franse koning Lodewijk Napoleon is begonnen met de voorbereiding van de weg. Nadat Nederland in 1813 was bevrijd, werd het werk aan de weg voortgezet. De weg werd meestal Koninklijke Straatweg genoemd, omdat inmiddels Koning Willem I regeerde. Officieel was de naam 'Groote Rijksweg der 1e klasse Nummer 7 op het eiland IJsselmonde'.

De nieuwe weg was in 1821 klaar. Er lag toen een mooie, rechte weg tussen Katendrecht en Zwijndrecht. In Zwijndrecht konden de reizigers het veer naar Dordrecht nemen. De postkoetsen van en naar Antwerpen reden voortaan niet meer door het dorp Barendrecht.

Een stuk van de nieuwe weg (tussen de Hordijk en Dierenstein) lag op het grondgebied van Barendrecht. Bij de Hordijk kwam ook een tol. Reizigers moesten hier betalen voor het gebruik van de nieuwe weg.

bron

Jan Willem van Borselen: 'Sporen in Rotterdam', Rotterdam 1993, p. 36, 37;
Dick van Koten: ‘De postkoets op IJsselmonde’, in De Waalpost, 15 april 1999