Verbindingen » De RTM » De RTM

De RTM

Het mooiste fietspad van Barendrecht is misschien wel het provinciale fietspad  tussen Rotterdam Lombardijen en de Oude Maas. Dit bijna kaarsrechte fietspad begint aan de Kooiwalweg en loopt naar het restant van de Barendrechtse Brug aan de Oude Maas. Op mooie zomerdagen maken honderden fietsers hier gebruik van om vanuit Barendrecht en Rotterdam-Zuid snel bij de Oude Maas te komen.

Deze route is al in 1898 aangelegd. Toen niet als fietspad, maar als tramlijn. Tot 1956 reden hier de trams van de RTM, de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Getrokken door zware stoomlocomotieven vervoerden de trams suikerbieten, post, reizigers en andere lading tussen Rotterdam-Zuid en Numansdorp, over de Barendrechtse Brug.

Toen de tram niet meer reed, werd op de tramdijk een fietspad aangelegd. In de jaren tachtig verdween bij de bouw van de wijk Molenvliet een klein stuk van de dijk. Daarop werden huizen gebouwd. Hier ligt tegenwoordig dan ook een bocht in het fietspad. Verder ligt de tramdijk er nog ongeveer zo bij, zoals hij in 1898 is aangelegd.

Maar waarom kreeg Barendrecht eerst één en later zelfs twee tramlijnen? Lees en kijk verder voor het antwoord op die vraag.