Bedrijven » Familiebedrijven

Familiebedrijven

Barendrecht kent veel familiebedrijven die meegroeiden met de ontwikkeling van het kleine dorp tot een grote gemeente.

De familie is bij de hier opgegroeide bewoners bekend en dat is vaak wederzijds. Sfeer, kwaliteit en service worden al of niet gewaardeerd en kunnen leiden tot een trouwe klantenkring. Nieuwe inwoners werden en worden soms nog verwezen naar de vertrouwde zaken. In crisistijd is het ook een voordeel dat het bedrijfspand meestal in eigendom is. De kans op een voortbestaan is dan vergroot, doordat er geen hoge huur betaald hoeft te worden.

 

Hooimeijer

De van oorsprong Rotterdamse bakkerij Hooimeijer vestigde zich in 1933 in Barendrecht. In de moderne bakkerij aan de 3e Barendrechtseweg werd één van Nederlands bekendste merken beschuit gebakken.

De fabriek overleefde verschillende branden en de Watersnood van 1953. Eind 2002 werd de productie echter verplaatst naar Dordrecht. De fabriek werd gesloopt.

Aannemingsbedrijf J. Bevelander

Een timmerman in loondienst begint zijn eigen aannemingsbedrijf. Zo ziet de loopbaan van Jan Bevelander eruit. Voor deze boerenzoon was geen plaats op de hoeve van zijn vader. Hij koos daarom voor het timmervak, bekwaamde zich bij diverse bedrijven en begon in 1984 voor zichzelf. Zijn aannemingsbedrijf bouwt woningen en bedrijfspanden en voert verbouwingen uit. In 2008 is de onderneming verhuisd van de Dorpsstraat in het oude centrum van Barendrecht naar het bedrijventerrein Bijdorp Zuid.

Brandkastenfabriek N.A. van den Hoven & Zn

Nijs Anné van den Hoven begon zijn bedrijf in een kippenhok aan de Dorpsstraat. Tegenwoordig heeft de brandkastenfabriek een mooi pand in Barendrecht en een vestiging in Vietnam. Een opmerkelijk verhaal, waarin een boekhouder en een vluchteling de hoofdrol spelen. 

Onnink & Zn

Bernard Onnink kwam na de Eerste Wereldoorlog uit de Achterhoek naar Barendrecht om te werken als smid. Hij legde de basis voor een bedrijf dat werd voortgezet door kinderen en kleinkinderen. Onnink & Zn heeft tegenwoordig bedrijven aan de 2e Barendrechtseweg en op bedrijventerrein Dierenstein.

Den Otter Verhuizingen

Verhuizen is vakwerk. Het meer dan een eeuw bestaande familiebedrijf Den Otter in Barendrecht is daar goed in. Geen opdracht is te moeilijk. Ruime ervaring en het modernste materieel vormen de garantie dat elke verhuizing probleemloos wordt uitgevoerd.

Een bodedienst met paard en wagen was in 1913 het begin van wat nu het verhuis- en transportbedrijf den Otter is. Directeuren en eigenaren zijn nog steeds nazaten van de oprichters.

Op het bedrijventerrein Barendrecht-Noord beschikt de onderneming over een imposant pand. Daar kunnen onder meer inboedels van klanten voor onbepaalde tijd in containers worden opgeslagen.

Vijfvinkel Schoenen

Bijna vier eeuwen geleden vestigde de Duitse immigrant Fünfwinkel de eerste schoenmakerij in Barendrecht. Hij is de stamvader van generaties Vijfvinkel die als schoenmakers bij hun leest zijn gebleven. De naam ´Vijfvinkel´ is synoniem van schoenen.

Houthandel Gebr. Mulder

Hout van oude Rotterdamse heipalen was in 1945 de basis voor een bijzonder bedrijf: Houthandel Gebr. Mulder. Sinds 1969 is het bedrijf gevestigd in Barendrecht.

Café ´t Schaapje

Van de voormalige buurtschap Smitshoek is weinig bewaard gebleven. Maar café ´t Schaapje staat er nog wel. Het witgepleisterde pand dateert uit 1874 en heeft een voorganger uit omstreeks 1600. Het is niet bekend waar de naam vandaan komt. Aangenomen wordt dat die is afgeleid van de schapen die in de omgeving van het café graasden. Sinds 2003 staat het café op de lijst van gemeentelijke monumenten.

Velo

Iedere Barendrechter heeft langs de Oude Maas wel de schoorsteen van Velo zien staan; rechtstandig de lucht in ten zuiden van Barendrecht op het Velo bedrijventerrein. 

Automobielbedrijf Vogelaar

De Franse automobielfabriek Citroën heeft altijd opvallende personenwagens op de markt gebracht. Voorbeelden daarvan zijn de Citroëns ID en DS, bijgenaamd de ´Snoek´. Theo Vogelaar was als jongen al bezeten van die auto´s. Als hobby begon hij die te restaureren. Uit zijn liefhebberij is dertig jaar geleden het naar hem genoemde automobielbedrijf voortgekomen. Het is gespecialiseerd in – hoe kan het anders? – auto´s van Franse makelij: Citroën en Peugeot.

Slagerij Gebr. Hiel

Een bedrijf dat al 250 jaar in de familie is, dat is uitzonderlijk. We hebben het over Slagerij Gebr. Hiel op de Middenbaan. Oorspronkelijk is het geen Barendrechts bedrijf, maar dat maakt de ouderdom niet minder uitzonderlijk.